Business analytics

Znate li što je poslovni uspjeh?

Business Analytics (BA) je praksa iterativnog, metodološkog istraživanja podataka organizacije, s naglaskom na statističku analizu. Business Analytics koriste tvrtke koje se bave odlučivanjem na temelju podataka. 

BA se koristi za dobivanje uvida koji informiraju poslovne odluke i mogu se koristiti za automatizaciju i optimizaciju poslovnih procesa. Poduzeća koriste svoje podatke kao korporativno sredstvo i iskorištavaju ih kao konkurentsku prednost. Uspješna poslovna analitika ovisi o kvaliteti podataka, kvalificiranim analitičarima koji razumiju tehnologije i poslovne subjekte te organizacijskoj predanosti odlučivanju na temelju podataka. 

Tehnologije BA dijele se na dva glavna područja. Prvo je osnovna poslovna inteligencija. To uključuje proučavanje starih podataka kako bi se dobio uvid u to kako poslovni odjel, grupa ili djelatnik obavlja posao u određenom trenutku. 

Drugo područje BA uključuje dublju statističku analizu. To može značiti prediktivnu analizu pomoću statističkih algoritama za prošle podatke za predviđanje buduće izvedbe proizvoda, usluge ili web stranice. Može biti, međutim, da koristite druge napredne analitičke tehnike, kao što je klaster analiza, za grupiranje klijenata na temelju sličnosti u više točaka podataka. To može biti npr. u ciljanim marketinškim kampanjama.

Specifične vrste BA uključuju:

  • Deskriptivna analitika; koja prati ključne pokazatelje uspješnosti za razumijevanje trenutnog stanja tvrtke;
  • Prediktivna analitika;  koja analizira podatke o trendovima kako bi procijenili vjerojatnost budućih rezultata; i
  • Analiza preduvjeta; koja koristi prošle performanse kako bi se stvorile preporuke o tome kako u budućnosti rješavati slične situacije.

 

Housing d.o.o. nudi tečajeve poslovne analize. Više o tečaju saznajte ovdje.

Termin: 5.2. - 7.2.2024.

Lokacija: ONLINE

Cijena: 1.067 EUR* 

*U cijenu nije uključen PDV.